نیمه شعبان چه روزی است؟ | تاریخ نیمه شعبان 1403در ایران و جهان

در پاسخ به سوال نیمه شعبان چه روزی است، میتوان گفت که این روز، مصادف با ولادت امام غایب، حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف است. همواره در فرهنگ شیعیان سراسر جهان، تکریم این روز، عبادت، پخش نذری، برگزاری مراسمات مولودی و سخنرانی از اهمیت ویژهای برخوردار است. اگر میخواهید در مورد تاریخ ولادت امام دوازدهم یعنی ۱۵ شعبان در جهان بیشتر اطلاعات کسب کنید تا پایان این مقاله از خدمتگزاران همراه ما باشید.
تاریخ قمری نیمه شعبان۱۴۴۶ | تاریخ شمسی نیمه شعبان ۱۴۰۳ | تاریخ میلادی نیمه شعبان ۲۰۲۵ |
جمعه ۱۵ شعبان ۱۴۴۶ | جمعه ۲۶ بهمن ۱۴۰۳ | جمعه ۱۴ فوریه ۲۰۲۵ |
تاریخچه و مفهوم نیمه شعبان
نیمه شعبان چه روزی است؟ پانزدهم شعبان سال ۲۵۵ یا ۲۵۶ هجری قمری امام دوازدهم فرزند امام حسن عسکری علیه السلام در سامرا دیده به جهان گشودند. از جمله فضیلتهایی که برای نیمه شعبان برشمرده شده است و باعث گشته تا این روز بعد از شب قدر برترین شب نزد خداوند باشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باز شدن درهای بخشش و کرم خداوند در شب و روز نیمه شعبان
- بخشش بسیاری از افراد (به جز کافران، شرابخواران، افرادی که بر گناه اهتمام میورزند و قماربازان)
- تعیین زمان مرگ
- مشخص کردن اعمال خوب و بد هر فرد تا یک سال آینده
- تقسیم رزق و روزی

صرف نظر از اینکه نیمه شعبان چند شنبه است؟ دیدگاه جالبی بین اهل سنت و شیعه وجود دارد و آن اینکه هر دو مذهب به ظهور قائم آل محمد که جهان را پر از عدل و داد خواهد کرد، اعتقاد کامل دارند. شیعیان در روایات بسیاری نقل کردهاند شب زنده داری و عبادت در نیمه شعبان فضیلت بسیاری دارد. نمونه آن را در سخن امام علی علیه السلام میتوان یافت که فرموده اند: ” قسم به کسی که جان من در دست اوست، در شب نیمه شعبان نیک و بد همه اموری که در یک سال بر بندگان جاری میشود، در این روز تقسیم میگردد. هیچ بندهای از بندگان خداوند نیست که در این شب به اعمال مخصوص نیمه شعبان بپردازد، احیا کند و دعای کمیل بخواند و حاجت او نزد خداوند برآورده نشود.”
اهل سنت نیز به ولادت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در نیمه شعبان سال ۲۵۵ اعتقاد دارند و عنوان میکنند که وقتی پدر امام دوازدهم در سن ۵ سالگی ایشان از دنیا رفت، خداوند علم ذاتی را در امام منتظر به ودیعه نهاده و خود دلیلی بر عظمت و مقام والای امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است..
نیمه شعبان چه روزی است؟ همه میدانید که تاریخ ولادت امام دوازدهم در تقویمهای گوناگون، تاریخهای متفاوتی در نظر گرفته شده؛ از این رو ما در جدول زیر در ۳ تقویم قمری، شمسی و میلادی به توضیح تاریخ دقیق اینکه چندم نیمه شعبان است، میپردازیم:
تاریخ قمری نیمه شعبان۱۴۴۶ | تاریخ شمسی نیمه شعبان ۱۴۰۳ | تاریخ میلادی نیمه شعبان ۲۰۲۵ |
جمعه ۱۵ شعبان ۱۴۴۶ | جمعه ۲۶ بهمن ۱۴۰۳ | جمعه ۱۴ فوریه ۲۰۲۵ |
نیمه شعبان در جهان
وقتی صحبت از جشن نیمه شعبان و برگزاری مراسم و تاریخ نیمه شعبان چه روزی است میشود، شاید تصور کنید که این جشنها و مراسمات مذهبی تنها مخصوص ایران است؛ در حالی که این گونه نیست و بسیاری از کشورهای مسلمان حتی کشورهایی که تعداد مسلمانان آن در اقلیت است، نیز این روز بزرگ را گرامی میدارند.
جشن ۱۵ شعبان در کشورهای زیر نیز طبق آیین و سنت همان کشور اجرا میشود:
نیمه شعبان در مصر
یکی از مهمترین اعمال در مصر در روز ۱۵ شعبان رفتن به مساجد و آذین بندی و چراغانی کردن مکانهای مقدس است. نکته مهم اینکه در تقویم مردم کشور مصر در مورد اینکه نیمه شعبان چندمه و چه روزی است هیچ تاریخی ذکر نشده، با همه اینها حتی رسانههای این کشور هم در مورد این جشن و میلاد بزرگ صحبت میکنند و آن را گرامی میدارند.
نیمه شعبان در بحرین
در بحرین مثل کشور ایران روز نیمه شعبان و ولادت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف تعطیل نیست اما خود بحرینیها این روز را به عنوان یک روز نیمه تعطیل در نظر میگیرند و سعی میکنند با رفتن به مساجد، پخش شیرینی و نذری دادن، خیرات شام و غذا به فقرا و تبریک به یکدیگر ارادت خود را به خاتم امامان، مهدی موعود عجل الله تعالی فرجه الشریف نشان دهند.
نیمه شعبان در عراق
عراق کشور بسیار مذهبی است؛ از این رو هم در تقویم رسمی این کشور در مورد نیمه شعبان چه روزی است، تاریخ دقیق مشخص شده و هم به خاطر وجود بارگاه ملکوتی امام حسین علیه السلام مراسم باشکوه مذهبی در جوار حرم مطهر این امام معصوم برگزار میشود. خیلی از زائرین با پای پیاده خود را به کربلا میرسانند تا در جشن بزرگ نیمه شعبان شرکت کنند. دعا، عبادت، راز و نیاز و قربانی کردن گوسفند و گاو و شتر برای زائران از جمله آداب مردم عراق در روز ولادت امام دوازدهم است.
نیمه شعبان در تاجیکستان
اغلب مردم کشور تاجیکستان اهل سنت هستند اما عشق و ارادت خاصی به امام دوازدهم دارند و حتی نامهایی مثل محمد مهدی و احمد مهدی را برای فرزندان خود انتخاب میکنند. شما در نیمه شعبان در تاجیکستان، برگزاری جشنهای باشکوه با پخش خیرات و نذری را به وفور میتوانید ببینید.
نیمه شعبان در کویت
مردم کویت نیز مشابه ایرانیان هر ساله با شکوه بیشتری جشن نیمه شعبان را برگزار میکنند. هر کس که میتواند خانه خود را به محلی برای برگزاری جشن ولادت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف تبدیل مینماید. بسیاری از افراد، کوچه و خیابان، حسینیهها و مساجد را برای این جشن آذین بندی میکنند. سخنرانی، پخش شیرینی و شربت و مولودی خوانی از جمله اقدامات شیعیان کویت در نیمه شعبان است.

نیمه شعبان در انگلیس
شاید تعجب کنید، اگر بگوییم در انگلستان هم در مساجد و مراکز اسلامی کشور جشن نیمه شعبان برگزار میشود. جشنهای مردم انگلستان اغلب به صورت مراسم سخنرانی با پخش شیرینی و شکلات و شربت انجام میگردد.
نیمه شعبان در هندوستان
بخش عظیمی از مردم هند شیعه هستند و با دانستن اینکه نیمه شعبان چه روزی است، بهترین لباسهای خود را میپوشند. نکته زیبا و جالب در مورد شیوه جشن مردم هند این است که شمعهای فراوانی روشن میکنند و در آن فضای معنوی به راز و نیاز مشغول میشوند. حتی اعتقاد دارند که برای امام زمان میتوانند نامه بنویسند و آن را در آب روان بیندازند.
نیمه شعبان در ایتالیا
در شهر رم مرکز ایتالیا، مراکز اسلامی وجود دارد که مسلمانان و شیعیان ایتالیا در روز جشن نیمه شعبان به این مکانها رفته و علاوه بر پخش شیرینی و شکلات با سخنرانیهایی که انجام میشود با مهدویت آشنا میشوند.
نیمه شعبان در آذربایجان
مردم آذربایجان اغلب اهل مذهب شیعه هستند اما خیلی در مورد ولادت منجی عالم اطلاع نداشتند تا اینکه بعد از انقلاب اسلامی، فرهنگ و معارف اسلامی در این کشور رواج بیشتری پیدا کرد و مردم با موسیقی و مولودیهای مذهبی آشنا شدند و آن را جزئی از جشنهای مذهبی خود قرار دادند.
نیمه شعبان در ترکمنستان
جشن نیمه شعبان در ترکمنستان حتی در روستاهای اطراف عشق آباد هم برگزار میشود و مردم سعی میکنند در این روز به شادی و راز و نیاز بپردازند.
نیمه شعبان در آلبانی
در آلبانی مردم در نیمه شعبان در مساجد شهر تیرانا و اشکودرا جمع میشوند و عالمان دینی در مورد مهدویت با مردم صحبت میکنند. همچنین برگزاری مراسم راز و نیاز دسته جمعی در نیمه شعبان در آلبانی بسیار متداول است.
نیمه شعبان در پاکستان
مردم پاکستان هم کم کم با آداب و رسوم اسلامی از جمله فرهنگ عاشورا و بزرگداشت نیمه شعبان آشنا شدند. از این رو با دانستن نیمه شعبان چه روزی است، همواره سعی میکنند در این روز، جشن و مراسم مولودی خوانی برگزار کنند. همچنین یکی از مهمترین اقداماتی که در نیمه شعبان در پاکستان انجام میشود، برگزاری مجالس سخنرانی است تا در آن فرهنگ مهدویت و وظایفی که بندگان در زمان غیبت باید انجام دهند، به مردم گفته شود.
نیمه شعبان در مالزی
اگرچه اغلب مردم مالزی سنی شافعی هستند اما به مسئله ظهور و غیبت امام دوازدهم اعتقاد دارند. نیمه شعبان در این کشور بیشتر در مساجد و با حضور مسلمانان و گروههای گوناگون صوفی برگزار میشود.
نیمه شعبان در بنگلادش
مردم کشور بنگلادش در گذشته نسبت به موضوع مهدویت اطلاع کمی داشتند اما در حال حاضر کتابهای بسیاری در این زمینه در این کشور چاپ شده و باعث هوشیاری و آگاهی مردم بنگلادش گشته است. مردم این کشور با برگزاری مراسم سخنرانی در مساجد سعی در بیداری اذهان عمومی نسبت به مسئله مهدویت دارند.
نیمه شعبان در عربستان
جشن نیمه شعبان در کشور عربستان به خصوص در شهر مدینه و حرم مطهر خاتم الانبیا محمد مصطفی صلی الله علیه و آله بسیار باشکوه برگزار میشود. شب زنده داری و احیا در این مکان مقدس از اصلیترین اقدامات نیمه شعبان است.

دلیل تغییر هر ساله نیمه شعبان چیست؟
بعد از پاسخ دادن به اینکه چند شنبه نیمه شعبان است؟ این سوال مطرح میشود که چرا هر سال تاریخ نیمه شعبان در تقویم شمسی تغییر میکند؟ علت این تغییر به اختلاف روزهای سال شمسی و قمری برمیگردد. چون سال قمری ۳۵۴ روز و سال شمسی ۳۶۵ روز است که این تفاوت ۱۱ روزه موجب تغییر در نیمه شعبان در تاریخ شمسی میشود. همین مسئله در مورد تاریخ میلادی نیز اتفاق میافتد.
جمع بندی در خصوص نیمه شعبان چندم است.
اینکه نیمه شعبان چه روزی است، در تاریخ میلادی و شمسی اگرچه متفاوت بوده اما مسلمان سراسر جهان این روز را گرامی میدارند و به جشن و عبادت میپردازند. در ایران نیز مردم هر سال با برپایی مراسم سخنرانی، مولودی خوانی، جشنها در مساجد و خانهها تلاش میکنند تا گامی در جهت ترویج فرهنگ مهدویت بردارند.
مجموعه خدمتگزاران نیز در این راستا با هدف خدمت رسانی به عاشقان و خادمان اهل بیت، انواع محصولات مذهبی از جمله کتیبههای مربوط به نیمه شعبان را به صورت آنلاین به فروش میرساند.